Mooi project; zoals beLOOFd!

LOOF Amsterdam, een buitenkans binnen de Ring van Amsterdam Noord! De 29 nieuwbouwwoningen, allen met tuinen aan het water, gingen begin juni ’19 in verkoop en waren met meer dan 125 belangstellenden in no-time verkocht.

Donderdag 16 januari was het feest op de bouwplaats voor de gelukskopers die door Jelle Prins van Stadsdeel Noord Amsterdam, Cees Brandjes architect en Jurgen de Reus van UBA Bouw en Projectontwikkeling kort werden bijgepraat over de achtergrond van hun stukje geluk in het nieuwbouwproject ’t Twiske Zuid.

De Reus bijt het spits af door iedereen welkom te heten en de kopers hartelijk te feliciteren met de koop van hun woning in “De parel van Noord”. ‘’t Twiske Zuid, waar LOOF Amsterdam onderdeel van is, voert ons terug naar 1998. In deze 22 jaar hebben de gemeente, Eigen Haard en UBA met elkaar samengewerkt om dit mooie plan Yeah Kadoelen te ontwikkelen. Nu de realisatie van het laatste stukje in deze nieuwbouwwijk is aangebroken, wil ik hen bedanken voor de plezierige samenwerking gedurende de laatste 2 decennia.’ Jurgen sluit af door het bouwteam achter de schermen voor te stellen en het woord aan Jelle Prins te geven.

Jelle Prins; ‘Ik ga u niet vermoeien met de geschiedenis van het ontstaan van de woonwijk ’t Twiske Zuid, want daar zou ik wel een boek over kunnen schrijven. Wel wil ik u graag in vogelvlucht de geschiedenis van dit bijzondere stukje Amsterdam memoreren.’ Prins legt uit dat de Nederlanders eeuwenlang belangrijke walvisvaarders zijn geweest en dat er van de 16e t/m de 18e eeuw op de plek van ’t Twiske Zuid, toentertijd de Oostzaner Overtoom aan het IJ, de traankokerijen van de West-Indische Compagnie waren gevestigd. De karkassen van de walvissen werden naar deze plek gesleept om vervolgens het walvisspek te koken voor de welbekende levertraan. ‘U begrijpt dat het een bijzondere gewaarwording voor iedereen was toen we tijdens het saneren van de grond op 2 ruggenwervels van walvissen stuitte. Toen we dan ook straatnamen gingen bedenken voor dit project, wilden we de verbinding met het verleden leggen. We kozen ervoor om de namen van de schepen van de reders die bij de walvisvaart werden ingezet als uitgangspunt te nemen.’

Na deze korte samenvatting van zo’n 200 jaar was het de beurt aan Cees Brandjes van  Klous + Brandjes Architecten. ‘Vaak denkt de buitenwacht dat je als architect de creativiteit de vrije loop kunt laten bij het ontwerpen van woningen. In dit geval was dat vanwege die 22 jaar onmogelijk. Vooral ten aanzien van de buitencontouren in het stedenbouwkundig plan was het meeste al vastgelegd. Ook de basis van de woningblokken stond als vast en hetgeen dat wij hebben toegevoegd is de bijzondere indeling van de woning. Zo hebben we het standaard concept van ‘halletje, wc’tje, trappetje’ losgelaten. Het is redelijk uniek dat iedereen die straks uw woning binnenkomt gelijk in de keuken staat. Ook hebben we de erfafscheidingen van de vrijstaande blokken helemaal meegenomen in dit plan. Normaal gesproken moet je bij een nieuwbouwwoning zelf de erfafscheiding aanleggen. En dat levert in de praktijk nogal eens een bonte verzameling van “oplossingen” op,’ besluit Cees.

Na de speeches was het hoog tijd voor de feestelijke handeling waarbij twee kopers assisteerden bij het leggen van een grondplaatvloer voor hun woning. De gezellige middag werd afgesloten met een napraatborrel en was het voor de kopers een prima moment om vragen te stellen en kennis te maken met hun nieuwe buren.

 

Nieuwsberichten